top of page

Es pot congelar l’embotit?

Tots ens hem trobat en la situació de tenir a casa més embotit del que podem consumir… després d’un dinar familiar, perquè volíem evitar-nos viatges a la carnisseria o al supermercat…

Llavors ens fem la pregunta: podria congelar l’embotit? Doncs sí, la resposta és sí. Molt de temps enrere, amb la matança del porc, ja es congelava l’embotit per poder anar donant-li sortida al llarg de l’any. Ara bé, per conservar-ne el gust i la textura al congelador, ha d’estar molt net. I perquè el seu rendiment sigui òptim cal congelar-lo a -18º durant molts dies o a -24º durant 24 dies.

Recomanem congelar la peça sencera i, si és possible, envasada al buit en un paper transparent. Cal tenir en compte que, quan l’embotit es treu a la venda, es troba en el seu punt òptim de curació i, per tant, la maduració extra a casa no li fa cap bé. Si volem mantenir les seves qualitats i el seu sabor però no tenim intenció de consumir-lo en un marge de temps reduït, el millor que podem fer és guardar-lo a la nevera al buit o congelar-lo.

En alguns casos, com el clàssic exemple de les dones embarassades, és recomanable congelar l’embotit per evitar qualsevol risc de toxoplasmosi. El risc de contaminació per toxoplasmosi en un embotit comercialitzat és mínim però, tot i així, és preferible congelar-lo perquè se’n pugui gaudir durant els nou mesos de l’embaràs.

No hem d’oblidar que, igual que hem de ser curosos en el procés de congelació, també ho hem de ser en el de descongelació. Proposem una descongelació lenta i a la nevera.

bottom of page